Literair Reservaat

Op 14 december lanceren we ons nieuw jaarlijks evenement: het Literair Reservaat.
NEST, de open ontmoetingsruimte in de oude Gentse Stadsbibliotheek, wordt omgetoverd tot een prikkelend literair salon voor een avond van samenkomst en debat over de letteren in de Lage Landen. We richten de spotlights helemaal op de marges van het literair landschap, waarbij we opkomend en onbekend talent laten kennismaken met uitgevers, recensenten, lezers en liefhebbers. Kennismaking, uitwisseling en reflectie vormen de polen waarrond het Literair Reservaat opgebouwd wordt.

Dat gebeurt niet volgens de klassieke recepten, maar op een aparte en eigenzinnige wijze. De grens tussen lezer en schrijver zal worden beslecht, waarbij de ene stem wijkt voor veelstemmigheid en waarbij het zwijgen van de toehoorder plaats maakt voor wederwoord en tegenspraak.

Het Literair Reservaat, dat voor de eerste maal in 2017 plaatsvindt, wordt een jaarlijks terugkerend feest van het woord, een ‘anti-boekenbal’ dat vanuit de marge en de periferie een kritische en geëngageerde blik werpt op het reilen en zeilen van de Nederlandstalige literatuur. Tijdens dit literaire feest houdt de brede ‘Kluger Hans’-gemeenschap de stand van het literair landschap tegen het licht: samen met elkaar, tegen elkaar in, én met de nodige tegendraadsheid. Voor de editie van 2017 is het themaDe toekomst van het woord – het woord van de toekomst’.

Volgende auteurs zeiden hun medewerking toe en kan je ontmoeten op het Literair Reservaat!

Akim A.J. Willems

Een boze ex noemde Akim A.J. Willems “een egocentrische ADHD’er & borderliner.”Zelf beweert hij “slechts (podium)dichter, performer, ex-drummer, stand-up comedian op rust, beeldend kunstenaar, chronisch bibliofiel, organisator van de Vlaamse Dag van de Stadsdichter, hobby-uitgever & organisator van "Poëzie in de Pastorie" - het mooiste & fijnste openluchtpoëziefestival van de lage landen - te zijn.

Anke Verschueren

Anke Verschueren werd geboren op Pasen 1994 (dat was op 3 april). Ze is de oudste van drie sprekend op elkaar lijkende zussen en woont tussen de maïsvelden in een afgelegen Kempisch gehucht waar niemand ooit van gehoord heeft: Morkhoven. Foto’s van Anke op tweejarige leeftijd bewijzen dat ze toen, hoewel ze nog geen letter kon lezen, al met haar neus in de boeken zat. Daar is ze nooit mee gestopt.

Vorig jaar werd ze trotse bezitster van een masterdiploma Nederlands. Momenteel brengt ze het grootste deel van haar tijd blinkend van blijdschap door binnen de prachtige muren van het Antwerpse conservatorium, waar ze Woordkunst volgt. Ze is nooit nìèt aan het lezen of schrijven. Haar teksten zijn levendig en ritmisch, met af en toe een vlijmend kantje. Ze schrijft het liefst in daverend proza, dat toegankelijk is, maar stiekem ook diepere lagen bevat. Ze schrijft vooral grenzeloos graag, zeker wanneer ze het resultaat ook op een podium mag brengen. Anke lust geen koffie (maar overleeft!) en kan niet zwemmen, maar wel het alfabet achterstevoren opzeggen.

Arnoud Rigter

Arnoud Rigter deed zo’n vijfhonderd optredens en publiceerde een aantal experimentele, multidisciplinaire bundels bij Azul Press. Ander werk verscheen o.a. in De Gids, Het Liegend Konijn, nY, DBNL, DW B, Deus ex Machina en Kluger Hans. Verder doet hij regelmatig samenwerkingsprojecten, zoals bij IKEGO (met een muzikant) en Gratis Walhalla (met een danseres). Arnoud Rigter schrijft regels als Veel vrouwen zijn mijn moeder niet, ooit bestond er alleen maar buitenlucht en Het antwoord op al uw existentiële vragen luidt: neen. Hij houdt wel van een feestje op het podium.

www.arnoudrigter.nl

Dean Bowen

.deanbowen (1984) is een .poeet .performer .psychonaut. Hij publiceerde eerder gedichten bij online platforms SampleKanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Zijn krachtige voordracht maakt hem een graag geziene gast bij verscheidene woordkunstpodia in zowel Nederland als België. Zo was hij onder andere te zien bij Poetry International Festival Rotterdam, Read My World en Dichters in de Prinsentuin. Hij is de winnaar van de eerste Van Dale SPOKEN Award in de Poëzie. Ook is hij redacteur bij Perdu, een literaire stichting te Amsterdam die zich bezig houdt met poëzie en experiment.

Gert Vanlerberghe

Gert Vanlerberghe is dichter en romanschrijver – zijn meest recente heet 'Nachtprater' (2017). Hij is tevens presentator en organisator van het Antwerpse en Mechelse poëziepodium Ballonnenvrees. Zelf staat hij ook in binnen- en buitenland op de planken als dichter en slam poet: van Ieper over Groningen tot Hasselt. Hij won de allerlaatste Podiumvlees slamwedstrijd, reisde mee met de Poëziebus, zat bij Vitalski's Stand-Up Tragedy en is performer en presentator op de nachten van VONK & Zonen. Ballonnenvrees verzorgde het poëtische luik van het eerste Antwerpse Fringe Festival. Gert verzorgt lyrics en vox bij verschillende bands: Koala, Hersencellen, Veelvraat, Drink My Puke, de genres glijden van trip-hop over industrial/synthpop tot grindcore/punk. Hij stond ook al met Melting Time, Laguna, Diane Grace, Tegen Beter Weten In en Veston op het podium. In 2016 schreef hij het vierde theaterstuk van Studio Bernadette, 'Gifkind', waarin hij ook een rol vertolkte.

Jana De Kockere

Jana De Kockere (1994) behaalde een Master in de Wijsbegeerte aan de UGent, waarin ze zich specialiseerde in 'waarheid', en studeert nu Drama aan het KASK. Ze is stichtend lid van theatercollectief Apollo 13 en in de zomer van 2017 ging ze met deBuren mee op schrijfresidentie naar Parijs.

Juicy Dune

Momenteel zit Juicy Dune IJsselmuiden in de Master Woordkunst-Drama aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2013/2014 heeft ze als jonge maker en speler de voorstelling 'Het meisje zonder handen' gemaakt als onderdeel van Toneelgroep Diana. Voor 'Iedereen Componist' presenteerde ze op speelse wijze klassieke muziek van jonge componisten en kwam zo in aanraking met de mengvorm tussen spel en presentatie.

In 2015-2016 leidde ze een interdisciplinair project (dans, muziek, spel) waarbij ze met een grote groep jonge kunstenaars een week lang heeft geïmproviseerd rond het thema beweging.

In 2017 wordt haar audio-documentaire Bloot en Blij genomineerd voor de NTR-Radioprijs en staat ze in de voorrondes van de finale van NAFT voor Woord. In November van datzelfde gaat gaat de voorstelling Deze Grote Tomatenoorlog in premiere, waarvoor zij en Charlotte Van den Broeck de tekst schreven, en waarin zij en Tijmen Govaerts de rollen vertolken.

Op dit moment is ze bezig met de voorbereidingen van haar mastervoorstelling (speelt in 2018), waarvoor ze de rol van taal binnen een maakproces wil onderzoeken en waarbij ze de grens tussen verbale en non-verbale communicatie graag wil overschrijden.

Mathijs Tratsaert

Mathijs Tratsaert (1992) is dichter, kunstwetenschapper en criticus. Hij organiseerde tal van literaire avonden, treedt regelmatig op met eigen werk en publiceerde onder meer in Deux Ex Machina en Poëziekrant en online op Samplekanon en deReactor.' Mathijs viert met hersensabbat het aanzwellende vuurwerk van met elkaar botsende werkelijkheidsmodellen en bepleit een toekomst die wordt overgelaten aan mensen van wie we weten dat ze fictie schrijven.'

Peter De Voecht

Peter De Voecht (1982) is redacteur bij Gierik & NVT en doceert literaire technieken bij de SchrijversAcademie. Hij publiceerde proza en poëzie in verschillende literaire tijdschriften. In 2015 verscheen zijn debuutroman Slachtvlinders; in 2017 verscheen zijn tweede boek, het geïllustreerde verhaal Dwarrelstad. Momenteel focust hij zich op scenariowerk en rondt hij een dichtbundel af.

Nele Buyst

Nele Buyst studeerde Nederlands en algemene taalwetenschap in Gent en Münster. Overdag werkt ze als verantwoordelijke online communicatie bij het Gentse stadstheater. Ze publiceerde in verschillende literaire tijdschriften op papier en online. Op ons Literair Reservaat wil ze enkele gedichten uit een nieuwe reeks loslaten. Werktitel: 'Stroom'. Er is een ik en een jij, in steeds wisselend verband. Telkens met vervelende storing op de relatie.

Peter Holvoet-Hansen

Peter Holvoet-Hansen noemt zichzelf een dichter-troubadour. Hij won de Vlaamse Debuutprijs – Cultuurprijs – Arkprijs,... Hij was stadsdichter van Antwerpen van 2010 tot en met 2012. Hij maakte een eigen niche met 'De reis naar Inframundo' (1991- 2011). Na de 'Miavoye'-hulde aan Van Ostaijen verscheen in 2016 het lovend onthaalde ‘Gedichten voor de kleine reus’, de prelude van een nieuw project. Op Gedichtendag 2017 verscheen de vouwbare schatkaart ‘Wereld van de Poëzie in kaart’, een sporentocht door de poëziegeschiedenis naar ‘het Land van Music-Hall’. Kortom, een hele meneer! (Foto door Koen Broos).

Aleksandr Skorobogatov

Aleksandr Skorobogatov, een Wit-Russische auteur (1963) studeerde film en drama in Minsk, theologie in Parijs en literatuur aan het Gorki-instituut in Moskou. De beslissing om schrijver te worden kwam er al op zijn 18de, maar in het late Sovjettijdperk waren zijn teksten ‘te anders’, ideologisch onacceptabel en politiek incorrect. 1989 was het officiële begin van zijn literaire carrière, toen hij het verhaal ‘De Beul’ in het literaire tijdschrift ‘Yunost’ publiceerde. Vandaag de dag woont hij in Antwerpen en volgens ‘De Standaard’ is hij de enige Slavische schrijver in België. Naast verhalen, essays en een toneelstuk, publiceerde hij vijf romans: Sergeant Bertrand, Audiëntie bij de vorst, Aarde zonder water, Cocaïne, en Portret van een onbekend meisje. (Foto door Jonathan Ramael)

Anneleen Van Offel

Anneleen Van Offel (1991) zoekt naar de momenten waarop mensen verstrikt raken in een realiteit die groter is dan henzelf. Ze behaalde haar master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en werkt met woorden en geluid, in tekst en audioverhaal. Haar werk is te vinden in o.a. Hard//hoofd, de Revisor, Kluger Hans en op diverse podia. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman, die zich afspeelt in Israël. Daarover schreef ze columns voor Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren.

Coen Cornelis

Coen Cornelis (1988) studeerde in 2013 af aan de schrijfopleiding van de Hoge School der Kunsten Utrecht en is zowel toneelschrijver als dichter. Hij treed vaak op met zijn gedichten bij poetry-slams en op andere podia. Hij schrijft poëtisch toneel en heeft een voorliefde voor sci fi. Hij schreef onder andere een hoorspel over de toekomst van de competitieve poëzie getiteld De Intergalactische Poëtische Spelen en een uit poëtische monologen bestaand toneelstuk bij de Tekstsmederij dat Alles (en meer) heet.  Momenteel werkt hij aan een science fiction toneelstuk voor het Bellevue Lunchtheater, dat gaat over een christelijke robot. Zijn hoop voor de toekomst is te debuteren met een dichtbundel en veel toneel te blijven schrijven.

Gerard Herman

Gerard Herman, geboren in Gent, 1989. Beeldend kunstenaar, performer, muzikant en fietser. Publiceert in eigen beheer onder de naam Groepsdruk boeken in kleine oplage en bij het balanseer een dichtbundel onder de naam Allemaal Gedichten

Hilde Keteleer

Hilde Keteleer (°1955) is auteur, literair vertaler uit het Duits en het Frans en docent literaire creatie. Ze was tot begin 2012 bestuurslid van PEN Vlaanderen. Bij de Wereldbibliotheek publiceerde ze de dichtbundels Al wat winter is en waar (2001) en Deuren (2004), bij Le Fram de tweetalige bundel Twee vrouwen van twee kanten/Entre-deux samen met haar collega Caroline Lamarche (2003) en bij uitgeverij Vrijdag de romans Puinvrouw in Berlijn (longlist Gouden Uil 2010) en Omheind (2014).

www.hildeketeleer.eu

Jens Meijen

Jens Meijen (° 1996) studeert een Master Literatuurwetenschappen aan de KU Leuven en de UGent, schrijft gedichten als Jonge Dichter des Vaderlands, en werkt als redacteur en recensent voor Humo. Op het reservaat brengt hij enkele gedichten over de manieren waarop het milieu, het internet, en onze menselijkheid met elkaar vervlochten zijn.

Lara Taveirne

Lara Taveirne (°1983) woont in een vervallen sluiswachterhuis. Na een omweg via het theater debuteerde ze in 2014 met De Kinderen van Calais, waarvoor ze de debuutprijs won. Het boek wordt momenteel verfilmd door Ann-Julie Vervaeke. Een jaar later volgde haar tweede Hotel zonder sterren, een roman die onder de huid kroop van vele liefdesverdrietigen.

Leen Pil

Leen Pil (Genk, 1961) is dichter, Master in de Taal- en Letterkunde en één van de zes schrijvers van Talent op Tilt 2016. En belangrijker: een van de auteurs die we op 14 december verwelkomen in NEST voor ons Literair Reservaat! Gedichten van haar verschenen o.a. in het Liegend Konijn, Deus ex Machina, Gierik & NVT, Kluger Hans, Poëziekrant, Dichtkunstkrant en Het Gezeefde Gedicht. Ze won meerdere prijzen en nominaties en brengt haar gedichten op het podium. Haar debuutbundel is in voorbereiding.

Lies Gallez

Lies Gallez (Brugge, 1990) houdt niet van massaconsumptie, autosnelwegen en tankstationkoffie. In 2014 behaalde ze haar master audiovisuele kunsten schrijven aan het RITCS. Momenteel werkt ze als schrijfdocent bij Wisper. Dagen vult ze het liefst met woorden bij elkaar sprokkelen op plekken waar bomen zijn. Ze publiceerde eerder verhalen in Kluger Hans en Deus Ex Machina. Momenteel werkt ze aan een roman en het scenario voor een kortfilm.

Meliza de Vries

Meliza de Vries schrijft en illustreert. Gedichten van haar verschenen in verschillende (online) literaire tijdschriften, zoals Deux Ex Machina, Kluger Hans en De Optimist. Zij droeg haar gedichten voor tijdens Dichters in de Prinsentuin, Frontaal, Onbederf’lijk Vers en toerde met de Poëziebus door Nederland en België. Meliza schrijft beeldende zinnen en meestal zinnige beelden over blaastesten, zijlijnactivisten en pinguïns.

Radna Fabias

Radna Fabias (1983) is geboren en getogen op de Nederlandse Antillen. Ze studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Eerder won ze de poëzieprijs van de stad Oostende. In februari 2018 debuteert ze als dichter met de bundel Habitus bij uitgeverij De Arbeiderspers. In deze bundel vraagt een vrouw zich af wat ‘thuis’ is. 

Is het een land, een gebied, een huis, een systeem van disposities, een gebrek, een herinnering, een verschijningsvorm van willekeur, een lichaam (het eigen), een lichaam (van een ander), een taal waarin je niet kunt dromen, een verbastering van een taal die je nooit meer spreekt? Of is het een rustplek? Of juist de plek waar je niet tot rust komt, waar alles oorverdovend rammelt? Misschien is ‘thuis’ wat je meeneemt. Misschien is ‘thuis’ wie je meeneemt. Misschien blijf je voor altijd een beetje bij de mensen die je verlaat. Wellicht zit ‘thuis’ in je romp of in je benen en zijn die daarom zwaar. Wellicht is het enige ‘thuis’ het vruchtwater. Of de moeder waar je niet meer in past.

robin van de walleRobin Van de Walle

Robin Van de Walle (1994) groeide op in Maria-Aalter, woonde een tijdje in Amsterdam en woont nu in Oslo, Noorwegen. Hij studeert er Scandinavische literatuur. In 2015 won hij de Gentse voorronde van Write Now. Hij publiseerde onder meer in Kunsttijdschrift Vlaanderen. Op het festival zal hij een aantal prozagedichten brengen, muzikaal begeleid op de autoharp. Zijn teksten zijn geïnspireerd door de actualiteit, en maken deel uit van zijn project "Soldaten".

Sven Staelens

Sven Staelens is (visueel) dichter en schrijver en publiceerde gedichten en kortverhalen in onder andere Kluger Hans, Deus ex Machina, Gierik & NVT en Akrostiş. Zijn visueel werk werd opgenomen in verschillende internationale tijdschriften en was al te zien in groepstentoonstellingen in onder andere Mexico, Brazilië, de Verenigde Staten en in eigen land. Hij debuteerde als dichter in 2015 bij uitgeverij Stanza met [samen apart[, een bundel vol experimentele liefdespoëzie. Een jaar later verscheen de verzameling pwoermds (woordgedichten) 'minimaal' bij uitgeverij crU.

 
 

Met de steun van 

Image

Met de steun van 

Image