Wat is Kluger Hans?

Kluger Hans is een literair boorplatform voor opkomend en onbekend talent, in woord én beeld. Vanuit de overtuiging dat de meest prikkelende literatuur zich aan de randen van de taal bevindt, bieden we ruimte aan auteurs om hun werk verder te laten ontwikkelen. Het woord staat daarbij steeds centraal. Tweemaal per jaar publiceren we een tijdschrift, dat steeds in tandem gaat met het woordplatform Literaire Schurft. Elk jaar organiseren we ook een Literair Reservaat, een improvisatorische dierentuin waar auteurs, kunstenaars, critici en denkers van allerlei slag de mogelijkheid krijgen met elkaar in dialoog te gaan.

   Wat vind je in Kluger Hans?

In het tijdschrift publiceren we nieuwe verhalen, poëzie, essays en theaterteksten van opkomend en onbekend talent. Het tijdschrift is een vrijplaats voor kritisch denken en koestert meerstemmigheid. Als boorplatform zoeken we teksten die de verbeelding prikkelen, de verwarring stimuleren en de verwondering bevorderen.

Onze nummers vertrekken vanuit thema’s die zowel een startpunt als een vrijgeleide bieden. Het papieren blad bevat naast een thematische invalshoek altijd vrije bijdragen.

   Wat maakt Kluger Hans uniek?

Stemmen uit de marge. Omdat we ervan overtuigd zijn dat de interessantste dingen aan de rand gebeuren, bieden we de nieuwsgierige lezer literatuur en beeld voorbij de gevestigde namen. Niet alleen in het tijdschrift zelf, maar ook tijdens onze evenementen Literaire Schurft en Literair Reservaat.

Tekst en beeld versterken elkaar. Voor elk nummer gaan we op zoek naar de kunstenaars die een nieuw licht werpen op het thema en de teksten van onze auteurs. Maar ook de vormgeving sluit steeds naadloos aan bij de inhoud. Een cover die je moet openscheuren of een pagina met een uitdrukbare ansichtkaart? Kluger Hans gaat ver om zijn lezers te verrassen.

Stimulerende middelen. Om nieuw talent te laten groeien, bieden we iedereen die een tekst heeft ingestuurd de kans om deel te nemen aan een feedbackworkshop met onze redacteurs.

Redactie

Yasmin Van ‘tveld | Hoofdredacteur
Natacha Platevoet | Penningmeester
Peter Hautekiet | Secretaris
Judith Bontinck | Secretaris

Tijl Nuyts
Brecht Logie
Anne Lonsain
Runa Svetlikova
Mattijs Deraedt
Hanne Janssens
Dorien Couton
Anna Van Hoof

Eindredactie
Judith Bontinck
Tijl Nuyts

Beeldredactie
Yasmin Van ‘tveld

Vormgeving
Thijs Kestens

Pers / Kritieken

KH#32 – Recensie Literair Nederland (Ingrid van der Graaf)
KH#29 – Recensie Literair Nederland (Inge Meijer)
KH#28 – Bespreking De Reactor (Xavier Roelens)
KH#26 – Recensie Literair Nederland (Ingrid van der Graaf)
KH#23 – Bespreking Tzum (Obe Alkema)
KH#22 – Recensie Literair Nederland (Ingrid van der Graaf)
KH#21 – Bespreking Deus Ex Machina (Jan Pollet)
KH#21 – Bespreking VPRO (Nikki Dekker) en een geluidsopname
KH#10 – Recensie DWB
KH#1   – Recensie De Recensent (Edwin Fagel)